Humour in the Fairy Tales of Oscar Wilde - Slabá, Anna (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se věnuje využití humoru v pohádkách Oscara Wildea, který je v souvislosti s těmito texty většinou opomíjen. Teoretická část práce vycházející ze sekundárních zdrojů představí autora a jeho tvorbu v kontextu žánru (autorské) pohádky a soudobé literární tvorby. Popíše typy humoru a komiky se zřetelem k jejich využití v dětské literatuře a také jejich uplatnění v díle Oscara Wildea. Praktická část se zaměří na Wildeovu pohádkovou tvorbu, kde lokalizuje a popíše použité prvky humoru a komiky a provede analýzu vybraných ukázek textů.
Humour in the Fairy Tales of Oscar Wilde
Keywords: Oscar Wilde; pohádky; humor; ironie; satira; komunikační komedie; Oscar Wilde; fairy tales; humour; irony; satire; wit