Sociální práce s rizikovou mládeží - Stauberová, Denisa (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá rizikovou mládeží, sociální prací, sociálními pracovníky a vybranými institucemi, které pracují s rizikovou mládeží. Cílem bakalářské práce je zjistit názory sociálních pracovníků na práci s rizikovou mládeží v nízkoprahových zařízeních. Výzkumné otázky se zabývají sociální prací s rizikovou mládeží, riziky sociální práce s rizikovou mládeží a efektivností práce s rizikovou mládeží. Za účelem výzkumu jsem oslovila první zařízení, ve kterém jsem vykonávala svou vysokoškolskou praxi, a následně technikou nabalování jsem oslovila další tři nízkoprahová zařízení. V každém z nich jsem oslovila dva sociální pracovníky, celkem jsem kontaktovala osm sociálních pracovníků. Pro zjištění cílů jsem zvolila kvalitativní výzkum. Ke sběru dat jsem využila techniku polostrukturovaného rozhovoru. Získaná data byla zpracována pomocí otevřeného kódování a následně byla využita technika kategorizace dat. Výsledky výzkumu ukázaly, že podstatou a cíli sociální práce s rizikovou mládeží je minimalizovat rizika mládeže, poskytovat volnočasové aktivity, které zaplní jejich čas, a také poskytovat bezpečný prostor, kde můžou trávit čas a nechovat se rizikově. Jako nejčastější rizika, která tato práce může obnášet, byla jmenována nemotivovanost klienta ve vztahu zlepšit svůj život, zdravotní ohrožení, výskyt syndromu vyhoření a udržení si nehodnoticího postupu vůči klientovi. Z hlediska efektivity sociální práce s rizikovými klienty v nízkoprahových zařízení se všichni oslovení sociální pracovníci shodli na tom, že vidí svou práci jako efektivní.
Social work with youth at risk
Keywords: mládež; rizikové chování; sociální práce; sociální pracovník; instituce; zařízení; youth; risk behaviour; social work; social worker; institution; facility