Vnímání významu křesťanských svátků a tradic očima žáků základní školy - Dohnalová, Petra (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce "Vnímání významu křesťanských svátků a tradic očima žáků základní školy" pojednává o tematice slavení křesťanských svátků a tradic. Práce se zabývá významem svátků jako takových pro kulturu a společnost. Zaměřila jsem se hlavně na vánoční svátky, které byly předmětem mého výzkumu. Pro bakalářskou práci jsem si vytyčila dvě výzkumné otázky. Jsou v dnešní době udržovány v rodinách zvyky a tradice? Mění se vnímání tradic a zvyků s věkem dítěte? Výzkumný problém byl řešen u žáků základní školy v Záhoří. Výzkum byl zpracován na základě anonymních dotazníků. Z rozboru dotazníků došlo ke zmapování povědomí dětí o tradicích pojících se s vánočními svátky a dodržování rituálů a zvyků v rodinách.
Perception of the meaning of Christian holidays and traditions throught the eyes of elementary school students
Keywords: křesťanské svátky; tradice; zvyky; liturgie; Vánoce; výchova; hodnoty; kultura a společnost; Christian holidays; traditions; customs; liturgy; Christmas; education; values; culture and society