Dynamika výdeje CO2 modelového mokřadního ekosystému - Stellner, Stanislav (Jihočeská univerzita, 2015)
Hlavním cílem práce bylo vyhodnotit dynamiku výdeje CO2 a CH4 z půdy modelového mokřadu na Mokrých Loukách u Třeboně a zjištění závislosti emisí na kolísání vodní hladiny. Na uvedené lokalitě bylo v období od 25.4.-24.11.2014 za pomoci respiračních komor odebráno 156 vzorků plynu ze šesti míst podchycujících prostorovou variabilitu studované lokality. Infračerveným analyzátorem DLT-100 byly v odebraných vzorcích stanoveny koncentrace CO2 a CH4, které byly převedeny na hodnoty toku uhlíku CO2-C a CH4-C. Nejvyšší hodnoty toku CO2-C byly zaznamenány v červnu a červenci. V těchto měsících byla naměřena nejnižší hladina vody pod úrovní terénu a změřeny nejnižší toky CH4-C. V září a říjnu při déletrvajícím zaplavení půdy byly zaznamenány nejvyšší toky CH4-C a nejnižší toky CO2-C. Rozsah toků CO2-C byl od -9,38 do 147,84 mg m-2 hod-1 a rozsah toků CH4-C od -14,94 do 5561,6 ?g m-2 hod-1.
Dynamics of CO2 output in model wetland ecosystem.
Keywords: Respirace; půda; mokřad; Mokré Louky u Třeboně