Prevalence obezity u žáků základních škol v Prachaticích - Rubešová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2010)
Obezita se stala celosvětovým problémem. Její prevalence stoupá nejen ve světě, ale i v České republice. Mezi hlavní příčiny rozvoje obezity patří nerovnováha mezi příjmem a výdejem energie, tedy nadbytečný přísun potravy o nevhodném složení a nedostatek pohybu. Další příčinou mohou být genetické predispozice. Obezita je spojena s řadou zdravotních komplikací. Může způsobovat problémy nejen po stránce fyzické, ale i psychické, sociální a ekonomické. Snižování váhy je založeno na úpravě životosprávy, která zahrnuje vhodnou dietu a pohybovou aktivitu. Dlouhodobé udržení tohoto režimu je obtížné. Mnohem výhodnější je obezitě předcházet. Preventivní opatření by měla být uplatňována od nejranějšího věku. Cílem diplomové práce bylo monitorovat prevalenci obezity u dětí 2. stupně základních škol v Prachaticích. V práci byl použit kvantitativní výzkum. Sběr dat byl proveden formou dotazníku. Kvótou pro výběr byli žáci 2. stupně základních škol v Prachaticích. Prevalenci obezity jsem zjišťovala pomocí Body Mass Indexu a porovnáním hodnot s příslušným percentilovým grafem. Výzkumem jsem zjistila, že 4,8 % dětí je obézních a 11 % má nadváhu. Vyšší prevalence obezity i nadváhy byla zjištěna u chlapců. Dalším cílem bylo zmapovat faktory, které mohou obezitu ovlivňovat. Na rozvoj obezity může mít vliv stravování dětí v rychlém občerstvení, vliv mohou mít i reklamy prezentující potraviny. Sledované děti také přiznaly, že rády pijí slazené limonády. Pro účely této práce jsem zvolila tři hypotézy. Děti si nejsou vědomy zdravotních rizik spojených s obezitou, tato hypotéza se potvrdila. Obézní děti preferují vysokoenergetické pokrmy, tato hypotéza se nepotvrdila. Obézní děti mají nedostatek pohybu, tato hypotéza se potvrdila. Tato diplomová práce by měla sloužit jako informační zdroj pro veřejnost, zejména pak pro rodiče a pedagogy. Zprostředkované informace by měly vést k většímu zájmu o prevenci dětské obezity.
Prevalence of obesity in primary schools pupils in Prachatice
Keywords: obezita; energetická disbalance; obezitologické vyšetření; percentilové grafy; zdravotní rizika obezity; prevence; obesity; energy imbalance; obesitological examination; percentile graphs; health risks of obesity; prevention