Přínos akreditace Nemocnice Písek pro ošetřovatelství - Čapková, Radka (Jihočeská univerzita, 2009)
V teoretické části práce je stručně popsána historie Nemocnice Písek a ošetřovatelství jako samostatný obor. Další kapitoly jsou věnovány akreditaci, národním akreditačním standardům, akreditačnímu šetření, výsledkům akreditačního šetření a současnému stavu akreditovaných zdravotnických zařízeních v České republice. Výzkum byl prováděn kvantitativní metodou. Ke sběru dat byly použity dva anonymní dotazníky zaměřené na respondenty cílových skupin. První dotazník byl určen vedoucím pracovníkům jednotlivých oddělení Nemocnice Písek a druhý byl pro klienty hospitalizované na standardních lůžkových odděleních. Cílem práce bylo zjistit, zda klienti i sestry vnímají akreditaci Nemocnice Písek pozitivně, zda sestry považují akreditaci za přínosnou pro zdravotnické zařízení a zjistit kritéria, podle kterých si klienti volí zdravotnické zařízení.V bakalářská práci pak byly ověřovány čtyři hypotézy. Hypotéza číslo jedna, "Klienti vnímají akreditaci Nemocnice Písek pozitivně", byla potvrzena. Hypotéza číslo dvě, "Sestry vnímají akreditaci Nemocnice Písek pozitivně", byla též potvrzena. Hypotéza číslo tři, "Sestry vnímají akreditaci nemocnice jako přínosnou pro nemocnici", byla potvrzena, ale hypotéza číslo čtyři, "Hlavním kritériem pro volbu zdravotnického zařízení je akreditace", se nepotvrdila, neboť nikdo z klientů si nevolí zdravotnické zařízení na základě toho, že toto zdravotnické zařízení je akreditované. Většina klientů by si přesto pro příští hospitalizaci raději zvolila akreditované zdravotnické zařízení. Prostřednictvím této práce by bylo možné poukázat na význam akreditace pro klienty i pracovníky zdravotnických zařízení. Dle mého názoru je tato práce přínosem pro Nemocnici Písek, neboť ukazuje, zda jsou klienti informováni o akreditaci této nemocnice a zda vědí, co jim tato akreditace může přinést pozitivního a co vše díky ní mají ve zdravotnickém zařízení zajištěno.
The Contribution of the Accreditation of the Hospital in Písek for Nursing
Keywords: Akreditace; Spojená akreditační komise; Akreditační standard; Accreditation; Joint Commission of Accreditation; Accreditation standard