Jazyková výchova na malotřídní MŠ - Voráčková, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá postavením a významem jazykové výchovy v současném systému předškolního vzdělávání, sleduje zasahování jazykové výchovy do jednotlivých oblastí obsahu rámcově vzdělávacího programu předškolního vzdělávání, jazykové cíle vyvozené ze zjištěných poznatků, druhy činností probíhajících v mateřské škole. Na základě vztahu vyvozených cílů k jednotlivým jazykovým rovinám vymezuje jazykové kompetence dětí předškolního věku a metody používané k jejich rozvoji. Praktická část zjišťuje úroveň jazykové výchovy, vzhledem k jazykovým rovinám, u dětí předškolního věku v malotřídní mateřské škole.
Language education in the nursery school
Keywords: Kompetence; jazyková výchova; výslovnost; slovní zásoba; lexikální rovina.; competence; language education; articulation; lexikon; lexical plane.