Sociální zemědělství jako alternativní zaměření zemědělského podniku - Švec, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2017)
Hlavním cílem této bakalářské práce bylo podrobně zpracovat problematiku sociálního zemědělství jako možné alternativy podnikání v oblasti zemědělství. Práce je psána formou literární rešerše a ta je dále rozdělena na tři části. První část se zabývá obecně oblastí zemědělství, jaká je jeho úloha v agrárním sektoru a jaké jsou jeho hlavní funkce. V druhé části je popsána sociální oblast, tím jsou myšleny různé definice například sociálních služeb, sociální ekonomiky a také jsou zde vysvětleny některé sociální pojmy. V poslední části, které je zároveň částí nejdelší a nejdůležitější, je rozebráno sociální zemědělství. V této části je popsáno, co vlastně sociální zemědělství je, k čemu je dobré, pro koho je určené, jaké jsou způsoby jeho financování a jaká je jeho situace v České republice a v Evropě.
Social agriculture as an alternative business solution for agriculture
Keywords: Sociální zemědělství; zemědělství; sociální; financování; cílové skupiny; farmy; Social farming; farms; financing; supporting; target groups; agriculture; green care