Daně z nabytí a převodu majetku - Rudolfová, Vladimíra (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem bakalářské práce je analýza současné právní úpravy daně z bezúplatného nabytí majetku a z nabytí nemovitých věcí v komparaci s předchozí právní úpravou transferových daní. Bakalářská práce sestává ze stručného úvodu ke zvolenému tématu a z části teoretické a praktické.V teoretické části se věnuji jednotlivým typům daně z hlediska subjektu daně, předmětu daně, osvobození od daně, základu daně a sazby daně. U daně z bezúplatného nabytí majetku, dříve daně dědické a daně darovací (část 3. a 4.) je oddělena pasáž týkající se právní úpravy těchto daní před rekodifikací soukromého práva zákonem č. 89/2012 Sb., občanský zákoník a po této rekodifikaci. Zabývám se konkrétními praktickými otázkami, které byly v praxi sporné a byly řešeny zejména krajskými soudy v jejich správních senátech a Nejvyšším správním soudem. Uvádím konkrétní rozhodnutí soudů. Tato judikatura se vztahuje k právní úpravě uvedených daní účinné do 31. 12. 2013, tedy k zákonu č. 357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí, který byl od 1. 1. 2014 zrušen na základě přijetí zákonného opatření Senátu č. 340/2013 Sb. Vzhledem ke krátké době účinnosti současné právní úpravy není judikatura soudů v daňových věcech dle této úpravy dostupná. Následuje část 5. věnovaná dani z nabytí nemovitých věcí. Část 6. obsahuje údaje o výběru daní, kterých se tato práce týká, a to za období předcházejících deseti let, tj. od roku 1993 až 2013. V praktické části na konkrétních účetních případech provádím účtování o pořízeném majetku v důsledku bezúplatného nabytí (dříve děděním a darováním) a v důsledku nabytí nemovitých věcí.
Acquisition taxes and transfer real estate
Keywords: daň z nabytí majetku; subjekt; předmět; základ; osvobození; účtování o majetku; výnos; acquisition tax; subject; object; base; exemption; asset posting; yield