Vliv faktorů prostředí na vývoj průduchů - Hoštičková, Irena (Jihočeská univerzita, 2011)
Aby mohly rostliny růst a reprodukovat se, musí se přizpůsobovat měnícím se podmínkám prostředí, ve kterém žijí. Jedním z nejdůležitějších environmentálních faktorů je dostupnost vody. Hlavní úlohu při regulaci transpirace mají průduchy - drobné póry, díky nimž je umožněna řízená výměna plynů (zejména CO2, H2O, O2) mezi vnitřním a vnějším prostředím listu. Množství průduchů na listech rostlin ovlivňují vnější faktory prostředí, zejména koncentrace CO2 v atmosféře, ozářenost, vlhkost nebo teplota. Ve své práci jsem se zaměřila na výzkum vlivu koncentrace CO2 v atmosféře na vývoj průduchů u řeřichy seté (Lepidium sativum L.) a vliv ozářenosti na vývoj průduchů u ječmene setého (Hordeum vulgare L.).
Stomatal development under variable environmental conditions
Keywords: Průduchy; CO2; světlo; epidermis; Stomata; CO2; light; epidermis