Práce s romskými dětmi v předškolních klubech nízkoprahových centrech - Omelková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se zabývá fungováním nízkoprahových center se zaměřením na romské děti a mládež. Rozebírá, jak nízkoprahová centra pomáhají romským dětem čelit jejich výzvy. Práce je rozdělena do dvou hlavních částí. Teoretická část přibližuje celkovou situaci Romů v České republice, zaměřuje se na vzdělávání romských dětí. Dále popisuje vznik a práci komunitních center a nastiňuje, jaká jsou očekávání od jejich zakladatelů a zaměstnanců Praktická část analyzuje strukturované rozhovory se sociálními pracovníky, které byly provedeny ve městech Ostrava a České Budějovice. Závěr praktické části je popis jednotlivých center a srovnávání komunitních center mezi městy Ostrava a České Budějovice. Práce je psána v anglickém jazyce.
Work with Roma children in pre-school clubs of community centres
Keywords: Romové; romské dítě a romská mládež; Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež; Ostrava; České Budějovice; Roma; Roma children and youth; community centres for children and youth; Ostrava; České Budějovice.