Kvalita života v seniorském věku u žen a mužů v Domově pro seniory, Centrum sociálních služeb v Českých Budějovicích - Hniličková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato bakalářská práce je o kvalitě života v seniorském věku. Pojednává o Centru sociálních služeb Staroměstská (CSS), kde probíhal intervenční program. Ukazuje rozdělení sociálních služeb, které CSS poskytuje. Hlavní složkou, o kterou se práce zajímá, je seniorské období, ve kterém se odehrává spousta změn v životě člověka. Někteří senioři se v této části života snaží udržet ve skvělé kondici a k tomu jim pomáhají různé druhy cvičení, jako je například jóga, tai-chi a podobně. Cílem práce je zlepšit kvalitu života v seniorském věku u seniorů z CSS a seniorů docházejících do CSS na aktivizační činnosti. K tomu, abych zjistila, jakou kvalitu života senioři mají, použiji dva dotazníky. Jeden je dotazník kvality života od Světové zdravotnické organizace a druhý je dotazník sociálního zdraví seniorů, který mi poskytla Mgr. Petra Vojtová, Ph.D. Díky těmto dotazníkům jsem na závěr ověřila, jak aktivizační činnosti ovlivňují kvalitu života v seniorském věku.
The Quality of Life by Clients at Senior Houses in Centre of Social Services, České Budějovice
Keywords: domovy pro seniory; kvalita života; senioři; stáří.; Homes for Seniors; Quality of Life; Seniors; Old Age.