Vztah přírody a terapeutických účinků hudby - možnosti využití v prevenci stresu - Tůmová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce je zaměřena na vztah hudby a přírody. v první kapitole je popsána muzikoterapie, její základní charakteristika, rozdělení, druhy a její využití v praxi. Dále je zde vysvětlen pojem imaginace v hudbě, účinky hudby a hudebních aktivit na naše tělo. Druhá kapitola se zabývá přírodou, jejím významem, filosofií, ale i tím, jak na nás příroda působí a jak ji můžeme vnímat. v poslední kapitole teoretické části je popsána problematika stresu, stres jako civilizační problém, jaké stresory na nás působí a jak se s tím naše tělo a psychika vypořádává. v neposlední řadě jsou zde zmíněny postupy, kterými můžeme stres eliminovat, předcházet mu a stát se vůči němu odolnější. v praktické části prozkoumávám možnosti terapeutických účinků hudby ve spojení s přírodními prvky na vybrané skupině lidí. v závěru sestavuji návrh na muzikoterapeutický program využitelný v rámci prevence stresu.
The Relationship of the Nature and the Therapeutic Effects of Music-Possibilities of Using in Prevention of Stress
Keywords: muzikoterapie; imaginace; fonoterapie; příroda; stres; relaxace; musical therapy; imagination; phono-therapy; nature; stress; relaxation