Etická dilemata sociálního pracovníka v pobytových zařízeních pro seniory - Staňková, Magdalena (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zabývá etickými dilematy sociální práce v pobytových službách pro seniory. V první kapitole je definován pojem stáří a jsou zde popsány průvodní jevy procesu stárnutí. Druhá kapitola popisuje metody sociální práce se seniory a definuje pobytové služby pro seniory. Třetí kapitola se věnuje etickým aspektům sociální práce se seniory a popisuje roli sociálního pracovníka. Čtvrtá kapitola definuje pojem etické dilema a konflikt hodnot. V další části pak uvádí dilematické situace na konkrétních příkladech z odborné literatury. Pátá kapitola je věnována empirickému výzkumu, který na základě reálných výpovědí sociálních pracovníků v pobytových službách ilustruje, s jakými etickými dilematy se sociální pracovníci nejčastěji setkávají a jak je řeší. Cílem bakalářské práce bylo specifikovat sociální práci se seniory, popsat etická dilemata sociální práce se seniory v pobytových službách a na konkrétních příkladech z kvalitativního výzkumu ukázat, jaký způsob řešení sociální pracovníci preferují.
Ethical dilemmas of social workers in residential services for seniors
Keywords: sociální práce se seniory; stáří; stárnutí; senioři; sociální pracovník; etické aspekty; etické dilema; domov pro seniory; social work with seniors; old age; aging; seniors; social worker; ethical aspects; ethical dilemma; residential service