Vliv člověka na chování tzv. "bojových" plemen psů - Kadlecová, Martina (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce podává informaci o pohledu veřejnosti na tzv. bojová plemena, pohledu jak laické, tak odborné veřejnosti. Obsahuje komentář k občasným snahám členů poslanecké sněmovny o změny v zákonech o chovu a držení zvířat. V části seznamuje s historií, vývojem a současným stavem chovu u nás i ve světě. Dále je rozvedena možnost využití těchto plemen a důvody současných problematických situací, preventivní aktivity jak ze strany majitelů, tak ze strany potencionálních obětí těchto útoků. Uvádí statistické údaje potvrzující četnost poranění, či úmrtí lidí po napadení, nebo úderu psem, které eviduje Obor analýz, publikací a externí spolupráce ÚZIS ČR. A v praktických doporučeních nabízí možnosti řešení evidence nejen těchto plemen psů a jejich majitelů, které by situaci zpřehlednilo, působilo preventivně a nezatěžovalo státní rozpočet.
Human influence on the behavior of so-called"battle" breeds of doks