Dula průvodkyně těhotenstvím, porodem a šestinedělím - Slípková, Alena (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá problematikou duly, jako doprovodem ženy v období těhotenství, porodu a šestinedělí. Práce je rozdělena na část teoretickou a část výzkumnou. V teoretické části je definován pojem těhotenství, jeho vznik a vývoj. Kromě toho je popsána úloha porodní asistentky v prenatální poradně a role duly jako průvodkyně ženy v období těhotenství. Je zde zmíněna i charakteristika porodu, následně péče porodní asistentky o ženu během porodu, která je pro ženu v tomto období důležitá, stejně tak podstatná jako spolupráce duly a rodičky při porodu. Definujeme také pojem šestinedělí, kde jsou popsány fyziologické změny, které se v období šestinedělí v těle ženy odehrávají. Jedná se o změny involuční a psychické. Nedílnou součástí teoretické části je kapitola pojednávající o porodní asistentce a dule, kde jsou vysvětleny základní pojmy a zároveň jsou zmíněny kompetence, které přísluší porodní asistentce. V neposlední řadě je zde vysvětlen pojem dula a vznik České asociace dul. Cílem bakalářské práce bylo zjistit vliv duly na průběh těhotenství, porodu a období šestinedělí. Byly položeny dvě výzkumné otázky: Jakým způsobem ovlivnila dula u ženy období těhotenství, porodu a šestinedělí? Jak vnímají porodní asistentky dulu jako doprovod ženy v období těhotenství, porodu a šestinedělí? K výzkumnému šetření byla použita kvalitativní metoda a sběr dat probíhal pomocí polostrukturovaného rozhovoru. Během rozhovoru bylo ženám položeno 11 předem připravených otázek, které byly dále rozděleny na období těhotenství, porodu a šestinedělí a 6 otázek bylo určeno porodním asistentkám. Respondentky měly možnost do rozhovoru volně vstupovat a odpovídat dle svých zkušeností s dulou a porodní asistentky hodnotily přínos duly pro jejich profesi. První výzkumný soubor byl tvořen pěti ženami po porodu, které využily služeb duly. Druhý výzkumný soubor tvořilo šest porodních asistentek pracujících na porodním sále a v gynekologických ambulancích. Rozhovory byly prováděny se ženami a porodními asistentkami s trvalým bydlištěm v České republice a probíhaly po předchozím ústním a písemném souhlasu žen a porodních asistentek. V písemné Žádosti o souhlas ke spolupráci byly ženy seznámeny s účelem a provedením sběru dat a byla zdůrazněna jejich anonymita. Tento souhlas následně všechny respondentky podepsaly. Rozhovory se ženami a s porodními asistentkami se uskutečnily na příjemných místech zvolených samotnými respondentkami a probíhaly v měsících březen až duben v roce 2015. Rozhovory byly zaznamenávány na audio zařízení, následně přepsány, analyzovány a vyhodnocovány metodou barvení textu, jejímž cílem bylo zjistit jednotlivé shody v názorech a zkušenostech oslovených žen.
Doula guide of pregnancy, parturition and puerperium
Keywords: žena; porodní asistentka; dula; těhotenství; porod; šestinedělí; woman; midwife; doula; pregnancy; childbirth; postnatal