Digitální wellbeing na příkladu mobilních aplikací - Paulíková, Sára (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce je zaměřena na téma wellbeingu, digitalizace ve školství a mobilních aplikací pro podporu duševního zdraví. Cílem této práce je zmapovat, jak žáci 2. stupně ZŠ pracují s vybranými mobilními aplikacemi na podporu wellbeingu (tj. aplikacemi na relaxaci, uvolnění, práci se stresem). Teoretická část práce se zaměřuje na digitální kompetence, přibližuje pojem digitální gramotnost, dále se věnuje definici wellbeingu a digitálního wellbeingu a jejich pojetí v revizi RVP ZV. Poslední kapitola teoretické části práce je věnována vybraným mobilním aplikacím. Praktická část je věnována kvantitativnímu výzkumu. Pomocí dotazníku a deníku byla sledována práce 33 žáků 2. st. ZŠ (23 dívek a 10 chlapců) s vybranými mobilními aplikacemi. Ve výzkumu bylo zjištěno, že nejoblíbenější aplikací se stala Daylio (16 žáků), dále bylo zjištěno, že 21,2 % z respondentů mělo předchozí zkušenosti s podobným typem aplikací. Nálada po používání aplikací se v průměru zvedla k lepšímu. 60, 6 % z dotazovaných má v plánu požívat aplikace i nadále.
Digital wellbeing on the example of mobile applications
Keywords: Wellbeing; digitální wellbeing; kompetence; digitální gramotnost; vzdělávání; mobilní aplikace; Wellbeing; digital wellbeing; competences; digital literacy; education; mobile applications