Komoditní trhy v dobách globálních krizí - Mulica, Filip Sebastian (Jihočeská univerzita, 2022)
Práce zkoumá vybrané komoditní trhy globálně nejdůležitějších a nejobchodovanějších komodit z oblasti zemědělství, energií a kovů se zaměřením na jejich cenové pohyby v období před, v průběhu a po historicky významných ekonomických, politických a společenských krizových událostech. Literární rešerše obsahuje základní informace týkající se komoditních trhů, komoditního obchodování a stručné představení vybraných historických krizí a událostí analyzovaných v praktické části. Praktická část je založená na sběru, analýze, zpracování a interpretaci dat o historických cenách komodit. Příčiny a důvody významných cenových trendů ve sledovaných obdobích jsou nalezeny a prezentovány. Jsou hledány souvislosti mezi výraznými cenovými šoky a zkoumanými krizemi a událostmi. Za pomoci některých ukazatelů je zachycena a popsána makroekonomická situace společnosti ve sledovaných časových úsecích.
Commodity markets in times of global crises
Keywords: komoditní trhy; komoditní obchodování; komodity; globální krize; cenové šoky; volatilita; Commodity markets; Commodity Trading; Commodities; Global Crises; Commodity Price Fluctuation