Vliv nové právní úpravy dočasné pracovní neschopnosti na její vývoj v Jihočeském kraji - Salvová, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
K 1. 1. 2009 nabyl účinnosti zákon č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, který nahradil dosavadní roztříštěnou úpravu subsystému nemocenského pojištění v České republice. Od nové právní úpravy nemocenského pojištění se kromě jiných cílů očekávala především vyšší motivace zaměstnanců a zaměstnavatelů na snižování neodůvodněné dočasné pracovní neschopnosti. Hlavním cílem bakalářské práce bylo zjistit, zda nová právní úprava naplnila záměry a zda došlo k poklesu dočasné pracovní neschopnosti zaměstnanců a ke snížení průměrné délky dočasné pracovní neschopnosti v Jihočeském kraji oproti stavu před 1. 1. 2009. Při zpracování bakalářské práce byl použit kvantitativní výzkum, analýza statistických dat. Ze zjištěných výsledků vyplynulo, že hypotéza ''Počet dočasných pracovních neschopností v Jihočeském kraji poklesl oproti stavu před 1. 1. 2009'' se potvrdila. Naplnění hypotézy pak koreluje se záměry zákonodárce v této oblasti, neboť její naplnění v cílech nové právní úpravy zamýšlel. Realizace nového zákona o nemocenském pojištění vedla k výraznému snížení počtu případů dočasné pracovní neschopnosti. Na základě analýzy získaných dat bylo prokázáno, že doba trvání jedné dočasné pracovní neschopnosti se prodloužila ve všech okresech Jihočeského kraje. Hypotéza ''Průměrná délka dočasné pracovní neschopnosti v Jihočeském kraji se snížila oproti stavu před 1. 1. 2009'' se nepotvrdila. Výsledky práce dokladují, že přijetí nové právní úpravy nemocenského pojištění vedlo ke stabilizování systému, eliminování nežádoucích trendů v nemocenském pojištění, omezení zneužívání dávek, zainteresování ošetřujících lékařů a zaměstnavatelů na snižování počtu případů dočasné pracovní neschopnosti. Tohoto cíle se implementací nové právní úpravy podařilo docílit. Zjištěné výsledky mohou tedy posloužit Ministerstvu práce a sociálních věcí jako určitá forma zpětné vazby o realizaci nové právní úpravy nemocenského pojištění a odborné veřejnosti.
The effect of the new legal regulations of the temporary job disability and its trend in the South Bohemia
Keywords: nemocenské; zákon o nemocenském pojištění; dočasná pracovní neschopnost; Jihočeský kraj; sickness benefit; Public Sickness Insurance Act; temporary work incapacity; Region of South Bohemia