Specifika ošetřovatelské péče o děti s meningokokovou infekcí - Draxlerová, Ivona (Jihočeská univerzita, 2017)
Současný stav: Výzkumné šetření se kromě problematiky ošetřovatelské péče o děti s meningokokovou infekcí věnuje také důležitým oblastem, jako je patogeneze onemocnění, diagnostika, léčba nebo prevence. Meningokoková infekce je závažné, život ohrožující onemocnění. Příznaky mohou vzniknout z plného zdraví a během několika hodin může dojít ke smrti. Komplikací meningokokového onemocnění může být krvácení do kůže a s následnými nekrózy. Další nebezpečnou komplikací je otok mozku, oběhové a následně multiorgánové selhání. Mezi rizikovou věkovou skupinu řadíme hlavně děti od narození do čtyř let věku a adolescenty. Z důvodu častého postižení dětí meningokokovou infekcí se naše bakalářská práce zaměřuje právě na tuto věkovou skupinu. Cílem práce bylo vyhodnotit znalosti sester v oblasti ošetřovatelské péče o dítě s meningokokovou infekcí a vědomosti týkající se problematiky meningokokových onemocnění. Vědomosti o této problematice byly vyhodnocovány také u rodičů zdravých dětí. Metodika: Pro výzkumné šetření byla zvolena metoda kvalitativního výzkumu. Sběr dat probíhal pomocí nestandardizovaného rozhovoru se sestrami a rodiči. Rozhovory byly, za souhlasu všech komunikačních partnerů, zvukově zaznamenávány, přepsány, kódovány metodou ,,tužka a papír" a následně kategorizovány. Pro interpretaci výsledků jsme použily techniku ,,vyložení karet". Výzkumný vzorek byl tvořen sestrami a rodiči zdravých dětí. První výzkumný soubor představovaly čtyři sestry jednotky intenzivní a resuscitační péče dětského oddělení a tři sestry pracující na infekčním oddělení s dětskými pacienty. Druhý výzkumný vzorek je tvořen pěti rodiči zdravých dětí. Výběr výzkumného vzorku byl záměrný a jeho velikost byla dána teoretickým nasycením dat. Výsledky výzkumného šetření ukázaly, že sestry mají odpovídající znalosti problematiky ošetřovatelské péče o děti s meningokokovým onemocněním, stejně jako o bezpečnostních opatřeních, které jsou třeba dodržovat při péči o infekčně nemocné dítě. Dále orientují se v akutních stavech, jež provázejí toto onemocnění a jsou schopny okamžitě a správně jednat. Vědomosti sester týkající se samotného onemocnění jsou také dostačující. Sestry pracující na infekčním oddělení, v porovnání se sestrami z dětského oddělení jednotky intenzivní a resuscitační péče, méně specifikovaly ošetřovatelskou péči. Znalosti všech sester v oblasti této problematiky však byly dostačující. Informovanost rodičů o meningokokovém onemocnění je průměrná. Výzkumné šetření poukázalo na nedostatečnou informovanost rodičů o tomto závažném onemocnění. Hlubší znalosti o meningokokové infekci měli rodiče, kteří zažili nějakou osobní zkušenost s touto nemocí nebo jejím rizikem. Závěry a doporučení pro praxi: Meningokoková infekce u dětí nepatří mezi často se vyskytující onemocnění. Přesto sestry disponují kvalitními vědomostmi o této problematice, jež jsou následně schopny využít v praxi. Z důvodu rychlé progrese onemocnění jsou důležité také základní znalosti rodičů. Informovanost rodičů je však nedostatečná. Pro využití této bakalářské práce v praxi byla vytvořena edukační brožura pro laickou veřejnost, přesněji pro rodiče. Materiál obsahuje stručný popis onemocnění, včetně patogeneze. Důležitými body brožury jsou příznaky onemocnění a možnost očkování.
Nursing care particularities at the children with meningococcal infection
Keywords: Meningokoková infekce; ošetřovatelská péče; dítě; sestra; rodiče; meningococcal infection; nursing care; child; nurse; parents