Porovnání procesu vstřikování plastů na dvou typech vstřikovacích strojů - Valta, Arnošt (Jihočeská univerzita, 2015)
Anotace: Teoretická část práce se zabývá porovnáním dvou typů vstřikovacích strojů, hlavně porovnání jejich vstřikovacích jednotek. V práci je popsána základní konstrukce a rozdíly v pohonu jednotlivých částí vstřikovacích jednotek a měření jednotlivých parametrů vstřikování. Zjednodušeně je popsán proces vstřikování plastů s ohledem na díly vyráběné ve společnosti Robert Bosch s.r.o. Cílem práce je doporučit typ vstřikovacího stroje podle potřeb výrobního oddělení a s ohledem na vyráběné díly. Praktická část práce je zaměřena na výrobu plastových vzorků příruby a hrnce, které jsou součástí palivového čerpadla. Oba výrobky byly vyrobeny jak na hybridním, tak i hydraulickém vstřikovacím stroji. Následná rozměrová a CT analýza zhodnotila kvalitativní hledisko výrobku. Celá práce je doplněna obrázky pro lepší pochopení problematiky vstřikování plastů.
Comparison of injection molding process for two types of injection molding machines
Keywords: vstřikovací stroj; vstřikovací proces; vstřikolis; počítačová tomografie; servomotor; servoměnič