Návštěvní služba jako prostředek k posílení mateřských kompetencí - Schönbauerová, Andrea; Mikuľáková, Wioletta; Boledovičová, Mária (Fakulta zdravotníckych odborov PU v Prešove, 2019)
Cíl: Zjistit, jaké mají matky požadavky na návštěvní službu tak, aby byly posíleny jejich mateřské kompetence. Metodika: Nestandardizovaný dotazník pro matky batolat ve stáří 12 – 24 měsíců. Počet respondentů 254 z celé České republiky. Statistické zpracování bylo provedeno programem MS Excel, kdy byly provedeny výpočty absolutních a relativních četností a pomocí chí kvadrát testu byly testovány vztahy mezi proměnnými na hladině významnosti α =0,05. Výsledky: Zájem o návštěvní službu vyjádřilo 59,8 % matek a 40,2 % matek zájem nemělo. Jako pozitiva návštěvní služby označily kontrolu správnosti postupů, pomoc s kojením, poskytnutí důležitých informací a psychickou oporu. Závěr: Komunitní sestra má v péči o zdraví dětí nezastupitelnou úlohu. Je naším úkolem zasadit se o to, aby i naše rodiny měly možnost plně čerpat z jejích vědomostí a dovedností, stejně jako je tomu v zahraničí.
HOME VISITING SERVICE TO EMPOWERMENT MATERNAL COMPETENCIES
Keywords: Komunitní péče; návštěvní služba; dětská sestra; Community care; visiting service; children’s nurse