Etické otazníky prediktivní medicíny - Čapková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce se zabývá etickou problematikou prediktivní medicíny. Cílem práce je představit etickou problematiku rychle se rozvíjejícího prediktivního genetického testování a předložit možné sporné aspekty, se kterými se bude muset společnost vyrovnat. Práce vychází z hypotézy, že pro minimalizaci morálních dilemat a zachování důstojnosti lidské existence, musí prediktivní testování probíhat pouze v rámci specializovaných genetických pracovišť a to na základě dodržování základních eticko-právních principů. Teoretická část je zaměřena na uvedení do problematiky genetického testování. Důraz práce je kladen zejména na etickou reflexi problematiky genetického testování, jako je genetická diskriminace, genetické testování dětí a interpretace výsledků prediktivního genetického testování. Součástí práce je také vymezení principu lidské důstojnosti jako morálního východiska prediktivní medicíny a analýza vybraných dokumentů, úmluv a programů týkající se důstojnosti a práv člověka, vztahujících se na oblast genetického testování.
Ethical issues of the predictive genetic diagnosis
Keywords: genetické testování; prediktivní medicína; lékařská etika; etické aspekty prediktivní medicíny; lidská důstojnost; komerční genetické testování; genetic testing; predictive medicine; medical ethics; ethical aspects of the predictive medicine; human dignity; commercial human genetic testing