Celibát u zasvěcených osob - Matyska, Stanislav (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem této práce je popsat historii celibátu v římskokatolické církvi, uvést důvody, proč byl celibát zaveden jako povinný pro zasvěcené osoby, a vyjádřit se k námitkám proti němu. Historie celibátu byla popsána od Ježíše Krista až po druhý vatikánský koncil, byly uvedeny teologické i praktické důvody celibátu a také nejčastější námitky proti němu s argumenty církevních autorit, které celibát obhajují. Církev od svého počátku tendovala k zavedení celibátu, ale jako povinnost ho zavedla až v roce 1139 na druhém lateránském koncilu. Všechny následující koncily tento zákon potvrdily. Hlavním teologickým důvodem pro celibát je vzor v Ježíši Kristu a z praktických důvodů je to především svoboda a čas, díky kterým se celibátník může naplno věnovat Bohu, respektive církvi.
Celibacy at consecrated persons
Keywords: celibát; zdrženlivost; sexualita; historie celibátu; zavedení celibátu; povinný celibát; důvody celibátu; námitky proti celibátu; celibacy; abstinence; sexuality; history of celibacy; introduction of celibacy; mandatory celibacy; reasons for celibacy; objections to celibacy