Vztah matky a dítěte v raných vývojových stádiích ve výchovném ústavu pro nezletelité matky s dětmi - Kůsová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato práce se zabývala vztahem matky a dítěte v raných vývojových stádiích ve výchovném ústavu pro nezletilé matky s dětmi. Matka je pro dítě tou nejdůležitější osobou, u které nachází pocit bezpečí, jistoty a lásky. Děti, které jsou z nějakého důvodu se svou matkou ve výchovném ústavu, potřebují zažít tyto pocity ještě intenzivněji. Teoretická část práce je zaměřena na vývoj dítěte v raných vývojových stádiích a na význam přístupu matky k dítěti. Pro zajímavost a srovnání v práci uvádím jednu kapitolu o přístupu k těhotenství a mateřství v různých kulturách. Další kapitola je zaměřena na těhotenství a mateřství nezletilých dívek. V poslední kapitole je pozornost soustředěna na legislativní vymezení ústavní výchovy a na současný stav péče o nezletilé matky a jejich děti ve výchovném ústavu. Praktická část je zaměřena na popsání vztahu konkrétních nezletilých matek a jejich dětí ve výchovném ústavu, kde jsem vykonávala souvislou praxi. Výzkumné šetření bylo probíhalo formou narativních rozhovorů se sedmi nezletilými matkami, které mají nařízenou ústavní výchovu. Doplňující informace byly zjištěny pomocí sekundární analýzy dat ze sociální dokumentace respondentek. Stanovila jsem si dva cíle. Prvním cílem práce bylo postihnout vztah nezletilé matky a jejího dítěte ve výchovném ústavu pro nezletilé matky s dětmi. Vztah matky a dítěte není vytvořen optimálním a běžným způsobem. Má představa o vztahu nezletilé matky a jejího dítěte v prostředí výchovného ústavu byla potvrzena. Dívky nejsou na výchovu dostatečně psychicky ani fyzicky zralé a prostředí, ve kterém se nacházejí je také zcela zásadním determinantem, který ovlivňuje vztah k jejich dítěti. Další úlohu zde hraje primární prostředí matky, které není vždy optimální. Druhý cíl úzce souvisí s cílem prvním. Jedná se o zjištění příčiny umístění adolescentní matky do výchovného ústavu. Respondentkám byla nařízena již před graviditou ústavní výchova kvůli poruchám chování nebo byly umístěny do výchovného ústavu během své gravidity či mateřství z prostředí, které ohrožovalo jejich dítě. Nezletilé matky umístěné ve výchovném ústavu mají většinou špatné rodinné zázemí a poruchu chování Problémy nezletilých matek, které jsou umístěny ve výchovném ústavu, mají v některých případech začátek v rodinných vztazích a v prostředí, ve kterém vyrůstaly. Jejich rodiny mohou patřit do skupiny rodin s nízkým sociálním statusem. Z hlediska vztahu nezletilé matky a jejího dítěte je důležitá primární prevence v těchto rodinách již v době dětství potencionální nezletilé matky. Ve výchovném ústavu pro matky s dětmi je potřeba kvalitního personálu, který zajistí optimální péči matce a dítěti a poskytne jim kvalitní podmínky pro navázání vztahu mezi nimi. Matce by mělo být poskytnuto ve výchovném ústavu více prostoru a času k navázání vztahu se svým dítětem. Další důležitá změna by měla nastat v porodnicicích. Matka by své dítě měla dostat ihned po porodu do náruče, aby vznikl bonding nebo-li připoutání matky k dítěti. Zde hraje roli působení primární rodiny na život nezletilé rodičky a celkové působení naší společnosti.
The relationship between a mother and the child in the early developmental stages in the educational institution for juvenile mothers with children
Keywords: Attachement Raná vývojová stádia Bonding Náhradní výchovná péče Ústavní výchova; Attachement Early development stages Bonding Alternative educational care Ordered institutional upbringing