Role sestry v systému komunitní péče o osoby s duševním onemocněním - Křípalová, Hana (Jihočeská univerzita, 2023)
Jelikož se v České republice začíná měnit systém péče a služeb pro lidi s dlouhodobým duševním onemocněním, vznikají Centra duševního zdraví, která jsou od roku 2018 novým nízkoprahovým pilířem pro poskytování zdravotně-sociálních služeb. Centra jsou mezičlánkem mezi primární péčí včetně ambulantní psychiatrické péče a lůžkovou akutní i specializovanou péčí. Nedílnou součástí multidisciplinárních týmů v tomto typu zařízení jsou psychiatrické sestry, na které se tato práce zaměřila. Teoretická část práce byla zaměřena na duševní onemocnění, jeho diagnostiku, léčbu a terapii. Dále je popsána organizační struktura psychiatrické péče a role psychiatrických sester, které jsou součástí multidisciplinárních týmů. Empirická část byla zaměřena na zmapování činností sester pracujících v systému komunitní péče o osoby s duševním onemocněním, v Centrech duševního zdraví (CDZ), za pomoci kvalitativního výzkumného šetření. Cílovou skupinu šetření představovaly psychiatrické sestry pracující v CDZ, kdy informace byly získány formou polostrukturovaného rozhovoru. V souvislosti cílem práce byly stanoveny tři výzkumné otázky: "Jaké činnosti vykonávají sestry pracující v systému komunitní péče o osoby s duševním onemocněním?", "Jakým způsobem je sestrami zajišťována péče o osoby s duševním onemocněním v systému komunitní péče?" a "Jak probíhá spolupráce s klienty v Centrech duševního zdraví z pohledu sester?" Na základě rozvorů s informanty vzniklo celkem osm kategorií dat. Výstupem výzkumu bylo zjištění, že spolupráce mezi sestrou a osobou s duševním onemocněním je individuální, závisí na vzájemném vztahu a důvěře mezi nimi. Důležitým nástrojem pro práci sestry je tedy komunikace. Z toho vyplývají i doporučení pro praxi, kdy sestra by měla být vzdělaná a měla by mít dostatečné komunikační dovednosti a tzv. soft skills. Dále je důležitý partnerský přístup ke klientovi, sestra by měla být empatická a schopná klienta podporovat. V rámci toho jsou doporučovány workshopy a přednášky na toto téma, dále tzv. stínování, sdílení zkušeností a supervize.
The role of a nurse in the community care system for people with mental illness
Keywords: Duševní onemocnění; komunitní péče; reforma psychiatrické péče; role sestry; Mental illness; community care; psychiatric care reform; the role of the nurse