Jak přežít na ulici - životní strategie uživatelů Domu sv. Pavla - Kaiseršot, František (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce s názvem ''Jak přežít na ulici - životní strategie uživatelů Domu sv. Pavla'' je rozdělena na dvě části, a to na část praktickou a část teoretickou. V teoretické části se zabývám vymezení pojmu bezdomovec. Uživatelé Domu sv. Pavla jsou z větší části jedinci v tíživé sociální situaci, kteří přišli o domov či střechu nad hlavou. Následující kapitoly mapují důvody životních strategií jedinců bez domova, dotýkají se příčin vzniku náročných situaci a s nimi spojenými mechanismy, které jedinci na ulici používají pro překonání či zmírnění dopadů jejich aktuální situace. V praktické části se zabývám popisem jednotlivých služeb Domu sv. Pavla a charakteristikou jejich uživatelů. Dům sv. Pavla je nestátní nezisková organizace, jejíž cílem je poskytovat sociální služby jedincům v tíživé situaci, zejména pak jedincům bez domova čipřístřeší. Součástí praktické části je výzkum. Tento se zabývá problematikou zaměstnanosti uživatelů Domu sv. Pavla, zejména pak druhem zaměstnání, které si uživatelé volí. Problémy, s nimiž se uživatelé Domu sv. Pavla setkávají, jsou mnohokráte velmi obtížné, uživatel je podporován k samostatnému řešení a výsledek úzce závisí na krocích, které jedinec pro svojí záchranu vykoná.
How to Survive on the Street - Life Strategy of the St Paul´s House Occupants
Keywords: bezdomovectví; bezdomovci; životní strategie; uživatelé Domu sv. Pavla; sociální služba; sociální vyloučení; vyloučené osoby; nezaměstnanost; chudoba; rodina; zdraví.; homelessness; homeless people; life strategy; St Paul´s House occupants; social service; social displace; displaced persons; unemployment; poverty; family; health