Vliv ekonomických faktorů na marketingovou činnost vybrané firmy - Čapková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce zkoumá, jak vnější faktory, především makroekonomické faktory ovlivňují marketingové aktivity ve vybraném podniku. Pro analýzu vlivů makroprostředí je používána PEST analýza, která obsahuje faktory politické, ekonomické, sociální, technické a technologické. Ekonomickými faktory, kterými jsou: inflace, hrubý domácí produkt, nezaměstnanost, příjmy a výdaje domácností a daně, jsou hodnoceny z dlouhodobého hlediska. Hlavním cílem práce je zjistit, jak tyto faktory ovlivňují marketingovou činnost ve společnosti v posledních deseti letech. Teoretická část popisuje podstatu jednotlivých faktorů, které jsou analyzovány v praktické části této práce. Na základě vyhodnocení výsledků jednotlivých analýz jsou navrhována řešení využití získaných informací, která by mohla vést k posílení pozice firmy na trhu a jejímu potenciálnímu růstu.
The Effect of Economical Factors on Activity within Chosen Organization
Keywords: marketing; PEST analýza; inflace; hrubý domácí produkt; nezaměstnanost; příjmy a výdaje domácností; daně; value added tax; inflation; unemployment; PEST analyses; marketing cost