Posouzení podmínek pro rozvoj klastrů v Jihočeském regionu - Fenclová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce je zaměřena na rozvoj klastrů v Jihočeském kraji. Cílem práce je analýza současné situace v oblasti tvorby klastrů v Jihočeském kraji, posouzení možností pro rozvoj a vznik nových klastrů a srovnání se situací v zahraničí. První část práce charakterizuje pojem klastry, typy a druhy klastrů, programy podpory apod. Druhá část popisuje Jihočeský kraj, vědecké instituce, podporující instituce a klastry, které jsou ve fázi přípravy a klastry, které již existují. V této části jsem také zkoumala vhodnost podmínek pro tvorbu klastrů v Jihočeském kraji podle počtu zaměstnanců a podle podílu na přidané hodnotě. Dále jsem se dotazovala zástupců malých a středních podniků na jejich povědomí o klastrech a na jejich případnou spolupráci v tomto shluku. Jihočeský kraj disponuje významnými odvětvími, které mají vysoký potenciál pro vznik klastrů. To vyplývá z koeficientu lokalizace. Jsou to odvětví Rybolov a chov ryb, Výroba a rozvod elektřiny, plynu a vody a Zemědělství, lesnictví a myslivost. Jihočeský region má velké předpoklady pro rozvoj dřevařského, papírenského průmyslu, rybářství a zemědělství. Z dotazování jsem zjistila, že malé a střední podniky nemají o klastrech mnoho informací. K spolupráci v klastru nemají malé a střední podniky důvěru. Žádný z oslovených podniků nechce klastr založit klastr ani do něj vstoupit. Jihočeský kraj má velký potenciál pro tvorbu klastrů. V kraji se nachází mnoho nepodnikatelských institucí (vysoké školy, univerzity, výzkumné ústavy) a mnoho institucí, které by měly zvyšovat povědomí o klastrech (CzechInvest, Hospodářská komora, Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání). Tyto instituce pořádají konference, workshopy, prezentace a výstavy. Dále pomáhají v začátcích podnikání, při rozvoji, při zakládání klastrů a informují o možné spolupráci.
Evaluation of conditions for the development of clusters in South Bohemia region
Keywords: klastr; malé a střední podniky. instituce; cluster; small and middle-sized companies; institutions