Jazyk a styl Jiřího Hájíčka v díle Rybí krev - Sochorová, Marie (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá jazykovou analýzou románu Jiřího Hájíčka Rybí krev (2012). Teoretická část je věnována stručné charakteristice funkčního stylu umělecké literatury se zaměřením na textovou a jazykovou výstavbu textů. Následující kapitola v krátkosti popisuje život a dílo Jiřího Hájíčka. Praktická část obsahuje již vlastní rozbor textu, jenž je realizován ve čtyřech jazykových rovinách: foneticko-fonologické, morfologické, syntaktické a lexikální. Práce se soustředí především na jevy příznakové, tzn. jevy nespisovné, expresivní, stylově a dobově zabarvené. Pásmo postav je porovnáno s pásmem vypravěče. Výsledkem je charakteristika jazyka a stylu Jiřího Hájíčka v díle Rybí krev.
Language and Style of Jiří Hájíček in the Novel Rybí krev
Keywords: jazyková analýza; Jiří Hájíček; Rybí krev; language analysis; Jiří Hájíček; Fish Blood