Vyhodnocení používání antibiotik ve vybraných chovech celkem a ve vztahu k jednotlivým druhům a kategoriím zvířat - Sváčková, Marie (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zabývá tématem souvislostí mezi zdravím hospodářských zvířat a nutností použití antimikrobních látek v chovech. Cílem práce bylo získat základní údaje a formulovat poznatky o používání antibio-tik ve vybraných chovech celkem a ve vztahu k jednotlivým kategoriím zvířat. V teoretické části jsou vysvětleny základní pojmy jako welfare zvířat, biosekurita v chovu, definovány jsou antimikrobiální látky, původce onemocnění a rezistence patogenů na léčbu. V praktické části jsou zpracované výsledky zaměřené na používání antibiotik k léčbě vybraných kategorií zvířat a vyhodnocení četnosti jejich aplikace v konkrét-ních chovech. Dále vyhodnocuji nejčastěji léčené kategorie jednotlivých druhů zví-řat a důvody použití antimikrobních přípravků k léčbě. Výsledky ukazují, že ve vybraných chovech skotu jsou z antibiotik nejvíce používá-ny cefalosporiny a sulfonamidy, peniciliny, tetracykliny; z ostatních antimikrobiál-ních látek antiparazitika. Také byl ve vybraných chovech skotu detekován výskyt multirezistentních bakterií, konkrétně u respiračních a průjmových onemocnění.
Evaluation of antibiotic use in selected breeds in total and in relation to individual animal species and categories
Keywords: biosekurita; welfare; antibiotika; antimikrobika; chov hospodářských zvířat; biosecurity; welfare; antibiotics; antimicrobials; livestock breeding