Formy regionální kooperace z pohledu podpory produkce - Bláhová, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
Na začátku roku 2008 jsem si vybrala jako téma bakalářské práce "Formy regionální kooperace z pohledu podpory produkce". Cílem práce bylo analyzovat vybranou formu regionální kooperace a vymezení jejího potenciálu v oblasti podpory místní produkce. Pro svoji analýzu jsem si vybrala Místní akční skupinu v mém rodném městě "Strakonicích" s názvem LAG Strakonicko. Mezi první kroky patřilo prostudování patřičné literatury a internetových stránek týkajících se vzniku, fungování a financování místních akčních skupin. Zjistila jsem, že činnost těchto skupin je založena na spolupráci na tripartitní bázi (veřejná správa, neziskové organizace a podnikatelé) a může na základě dosavadní činnosti dle zásad LEADER (přístup ‚qbottom up'') a pečlivě zpracovaného Strategického plánu LEADER získat finance z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova (EAFRD) na realizaci projektů, které uvedla v SPL. Společnou vizí všech členů LAG Strakonicko včetně čtyř svazků obcí (středního Pootaví, dolního Pootaví, Strakonicka a šumavského Podlesí) je ‚qživotaschopný venkov'', který bude čerpat z historie a tradic daného regionu a současně se bude i nadále rozvíjet a čerpat potenciál dnešní doby. Myslím si, že manažerka LAG Strakonicka paní Bc. Jiřina Karasová a její asistentka paní Ing. Věra Dědíková jsou osoby na správném místě, protože mají přehled o regionu, ve kterém působí, znají předpisy a hlavně s velkým nadšením pracují na propagaci a rozvoji regionu LAG Strakonicko. Částí výzkumu bylo dotazníkové šetření mezi podnikateli - nečleny MAS, které mělo za úkol zjistit informovanost o existenci a činnosti LAG Strakonicko. Mezi dotazovanými byli nejvíce informováni místní zemědělci, ostatní podnikatelé většinou nevěděli nic o její činnosti nebo o existenci MAS nevěděli vůbec. Největší nedostatky vidí respondenti v administrativní náročnosti žádostí, byrokracií, složitosti podání a hlavně v předfinancování projektů{&x2026;}.. Poslední částí výzkumu bylo dotazníkové šetření mezi podnikateli - členy MAS, ve kterém jsem zjistila, že asi 33,3% členů byli členy zakladatelskými a ostatní se stali členy na základě informací získaných od manažerky paní Bc. Karasové. Většina podnikatelů očekávala pomoc při vyplnění žádosti či získání nových kontaktů na odběratele či dodavatele. U 90% dotazovaných naplnilo členství v MAS jejich očekávání a hlavně byli spokojeni s kvalifikovaným přístupem manažerky paní Bc. Jiřiny Karasové a její asistentky paní Ing. Věry Dědíkové. Z provedeného výzkumu je zřejmé, že členství v MAS je, alespoň v případě LAG Strakonicko, pro podnikatele výhodné. Svědčí o tom poslední úspěšně schválené a finančně podpořené projekty ‚Venkovská tržnice a Strategický plán LEADER 2007 - 2013. Do roku 2013 bude finančně zabezpečen chod kanceláře místní akční skupiny a na základě získaných financí bude možné realizovat velké množství již připravených projektů - např. rozšíření moštárny ovoce o sušárnu, ekologická farma, zrenovování ručně vyřezávaného včelína a obnovení jeho funkčnosti, renovace mlýna a další velmi zajímavé projekty mající vliv na úspěšný rozvoj regionu.
Forms of Regional Co-operation in the Light of the Promotion of Production
Keywords: Evropský zemědělský font; LEADER; Strategický plán LEADER; Místní akční skupina; Program rozvoje venkova; Národní rozvojový plán; Regionální značky; Europen Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD; LEADER; Strategic plan LEADER 2007 {--} 2013; Local Action Group (LAG)