Prožívání křesťanské víry adolescentů v současné společnosti - Zasadilová, Jana (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá duchovním životem mladých křesťanů. V úvodu se zamýšlí, nakolik je možné předat osobní víru v Boha. V teoretické části uvádí Eriksonovy fáze procesu psychického vývoje člověka s důrazem na období adolescence. Dále se zamýšlí nad sociologickým pohledem na identitu adolescentů a uvádí Fowlerovu teorii šesti stádií víry. Nakonec vyjmenovává jednotlivé formy náboženského prožívání. V praktické části analyzuje výpovědi sedmi věřících adolescentů a dochází k závěru, že osobní víra mladého člověka vyrůstá z rodiny, sílí se znalostmi věrouky, náboženskými zkušenostmi a rozkvétá vlivem společenství a porozumění kněží a ostatních věřících. Významným zjištěním výzkumu je intenzivní pocit jinakosti, až vyloučenosti mladých křesťanů ze sekularizované společnosti.
Experiencing of Christian faith in adolescents of contemporary society
Keywords: křesťanská víra; věřící adolescent; dospívající křesťan; vývojové fáze víry; formy náboženského prožívání; Christian faith; the faithful adolecent; teenage Christian; development phases of faith; forms of religious experiencing