Vliv různého hospodaření na produkci, strukturu a chemické složení nadzemní biomasy v povodí Mlýnského potoka - Truhlář, Martin (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem této práce bylo vyhodnotit změny produkce, struktury nadzemní biomasy (podíl trav, jetelovin a ostatních bylin) a jejich chemického složení v kosených a pasených travních porostech v letech 2012 a 2014 na sledovaných plochách v povodí Mlýnského potoka. Monitorovaná pokusná lokalita se nachází na pravém břehu Lipenské údolní nádrže v katastru obce Pasečná v nadmořské výšce 784-820 m n. m. V povodí Mlýnského potoka byly zřízeny tři trvalé odběrové plochy v pasené i kosené části, a v každé z těchto ploch byly odebírány čtyři vzorky biomasy z plochy 1 m2. Odběry biomasy proběhly v termínech 20. 6. 2012, 11. 9. 2012, 17. 6. 2014 a 10. 9. 2014. Odebraná biomasa byla následně roztříděna dle agrobotanických skupin (trávy, jeteloviny a ostatní byliny), poté vysušena a zvážena. Chemické rozbory provedla akreditovaná laboratoř AGRO-LA, spol. s.r.o., Jindřichův Hradec. Zjišťován byl obsah dusíku, fosforu, draslíku, hořčíku a vápníku. Vyhodnocením vývoje celkového výnosu biomasy v letech 2012 až 2014 na sledovaných pasených a kosených plochách vyplynul výrazný pokles biomasy na kosených plochách a zvětšující se rozdíl průměrného množství biomasy mezi kosenými a pasenými plochami za uvedenou dobu sledování. Uvedená zjištění byla vyhodnocena jako statisticky průkazná. Vyhodnocením vývoje celkových podílů jednotlivých agrobotanických skupin v porostech v letech 2012 až 2014 na pasených a kosených plochách vyplynul výrazný pokles podílu trav a naopak nárůst podílu jetelovin a ostatních bylin v kosených porostech oproti porostům paseným. Jako statisticky průkazná se vlivem managementu projevila zjištění v rozdílech podílů trav a ostatních bylin. Vyhodnocením vývoje rozdílu celkového průměrného obsahu dusíku v biomase v letech 2012 až 2014 na pasených a kosených plochách vyplynul výrazný nárůst obsahu dusíku v biomase bez rozdílu způsobu hospodaření (managementu). V případě obsahu fosforu byl zjištěn snižující se vzájemný rozdíl jeho obsahu v biomase kosených a pasených porostů. V případě obsahu draslíku byl zjištěn výraznější pokles jeho obsahu v kosených porostech, ale v případě vápníku byl zjištěn opačný trend. Jako statisticky průkazné se v interakci s rokem projevilo zjištění výrazného nárůstu obsahu dusíku v nadzemní biomase a dále vývoje obsahů draslíku a vápníku vlivem managementu. Provedeným vyhodnocením zjištěných výsledků bylo potvrzeno, že trvalé travní porosty mají velmi variabilní výnosový a strukturní potenciál, což se týká i jejich chemického složení.
Effect of different management on the production, structure and chemical composition of abovegroung biomass in the Mlýnský potok catchment.
Keywords: trvalé travní porosty; pastva; kosení; výnos; struktura; chemické složení; permanent grass growths; pasture; scything; production; structure; chemical compound