Dopady pandemie COVID-19 na prostorovou organizaci letecké dopravy - Hollerová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2021)
Tématem bakalářské práce jsou dopady pandemie COVID-19 na prostorovou organizaci letecké dopravy v prvních dvou kvartálech roku 2020. První část je věnována rešerši literatury, popisu letecké dopravy, jejímu dělení a faktorům, které leteckou dopravu ovlivňují. Jsou zmíněny i negativní vlivy na leteckou dopravu, které měly obdobné účinky, jako řešená pandemie COVID-19. Analytická část je zaměřena na porovnání chodu letecké dopravy ve vybraných státech světa, a to za první dva kvartály roku 2019 a první dva kvartály roku 2020, konkrétně na objem přepravených cestujících z daných zemí a počtu cílových destinací. Data pro analýzu jsou čerpána z Mezinárodní letecké asociace ICAO s názvem On-Flight Origin And Destination, která poskytuje informace o leteckých spojích a tocích po celém světe. Výsledky analytické části vypovídají o krátkodobých i dlouhodobých negativních dopadech na celý letecký průmysl, které jsou globálního rázu.
The impacts of the COVID-19 pandemic on the spatial organization of air transport
Keywords: Letecká doprava; COVID-19; koronavirová pandemie; cestovní ruch; prostorová organizace; Air transport; COVID-19; coronavirus pandemic; tourism; space organization