Moderní trendy ve výuce zeměpisu 2. stupně ZŠ na příkladu učiva "Země ve vesmíru" - Staněk, Michal (Jihočeská univerzita, 2012)
Hlavním cílem mé diplomové práce je vytvoření návrhu vlastního učebního materiálu k výuce tématu "Země ve vesmíru" v rámci zeměpisu na 2. stupni ZŠ, který zahrnuje nejen pracovní učebnici pro žáky, ale také metodickou příručku pro učitele a další výstupy využitelné na interaktivní tabuli. Samotný učební text odpovídá zásadám definovaným platnými vzdělávacími dokumenty. Součástí teoretické části práce je zhodnocení významu a postavení učiva v kontextu RVP ZV a ŠVP sledovaných škol. Další kapitola je věnována didaktické analýze aktuálních učebnic a pracovních sešitů pro 2. stupeň ZŠ, které obsahují toto učivo. Diplomová práce obsahuje rovněž přehled vybraných moderních prvků ve výuce zeměpisu.
Modern Trends in Geography Teaching on the 2nd stage of Primary Schools shown on "The Earth in Space"
Keywords: astronomie; aktivizační výukové metody; didaktická analýza; pracovní učebnice; metodická příručka; interaktivní tabule; astronomy; activating teaching methods; didactic analysis; workbook; methodological guide; interactive whiteboard