Deutsch-tschechische Geschichte 1933 bis 1948 und das Bild dieser Ereignisse in den aktuellen tschechischen Filmen - Zvánovec, Mikuláš (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce je zaměřena na konfliktní epochu česko-německých dějin se zaměřením na léta 1933 až 1948. Na základě literární rešerše budou charakterizovány zlomové body společných dějin a s nimi související výkyvy česko-německých vztahů. Na příkladech dvou vybraných současných českých filmů(Musíme si pomáhat,Habermannův mlýn) se práce zabývá porovnáním literatury s filmovým ztvárněním dějinných událostí. Důraz je kladen na analýzu objektivity a dějinné relevance vybraných filmových titulů a na dějinný obraz, které tyto filmy poskytují mladé generaci diváků.
Czech-German history and its reflection in present czech films
Keywords: Film; Historie; Česko-německé vztahy; Habermannův Mlýn; Musíme si pomáhat; 2. světová válka; Film; History; German-Czech relations; Habermann; Divided we fall; 2.nd World war