Syntaktická analýza barokního textu - Mondříková, Petra (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato diplomová práce se zabývá syntaktickou analýzou výkladového historického textu z konce 17. století, jehož autorem je Johan Florián Hammerschmid (1652-1737). Jedná se o kroniku s názvem Historie klatovská, jejíž první kapitolu zařazujeme do přílohy diplomové práce. Cílem našeho výzkumu je nastínění repertoáru formálních (gramatických a lexikálních) prostředků, jimiž barokní autoři vyjadřují významové vztahy v rámci souřadného spojení vět. Gramatické a lexikální prostředky, užité v námi analyzovaném dokumentu, porovnáme rovněž s prostředky současné češtiny.
Syntactical analysis of baroque text
Keywords: Hypotaktické a parataktické spojení vět; textové spojení; významové poměry mezi větami; spojky a spojovací prostředky; koordinační a adordinační vztahy; syndetické a asyndetické spojení vět