Projevy chování u masného skotu v průbu roku - Veselá, Tereza (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem bakalářské práce bylo získat a vyhodnotit informace z etologických sledování stáda plemenic masného skotu chovaných v systému bez tržní produkce mléka při celoročním pastevním chovu. Průběh jednotlivých kategorii chování byl zaznamenáván intervalovou deskriptivní metodou s délkou intervalu 10 minut. Příjem krmiva byl nejintenzivnější na jaře, a to 54 % ze dne a nejméně intenzivní v zimním období 39 % dne. Pohybová aktivita byla nejnižší na jaře a v zimě, a to 7 % dne a nejvýraznější v létě (12%). Zjištěné poznatky byly porovnány s údaji, které získali při svých pozorování jiní autoři během svých výzkumů. Z výsledků dále vyplývá, že tento způsob chovu je velice vhodný pro ekologické a estetické využití pastvin, neovlivňuje přirozené chování a přispívá ke zlepšení welfare zvířat.
Behaviors in beef cattle in the intermediate
Keywords: etologie; pastevní chov; skot; chování; ethology; pasture breeding; beef cattle; behaviour