Komparace havarijního pojištění na českém trhu - Benáková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2019)
Problematika pojištění automobilů na českém trhu je stále aktuálnější, protože počet majitelů automobilů neustále roste. Na každého druhého obyvatele České republiky v dnešní době připadá vlastnictví osobního automobilu. Hlavním cílem této bakalářské práce je porovnat pojištění nabízená jednotlivými pojišťovnami a vybrat, která pojišťovna nabídne optimální variantu pro zvoleného klienta na základě zadaných požadavků. Optimálního pojistného produktu je dosaženo metodami vícekriteriálního hodnocení variant. První část je věnována literární rešerši, jejíž úkolem je představit pojištění jako takové, historii pojištění, klasifikaci pojištění, pojištění vozidla, a nakonec metody vícekriteriálního hodnocení variant. Druhá část je praktická. Nejprve je definováno 6 pojišťoven s největším podílem na českém trhu, pak je představeno portfolio jejich produktů a stanoven modelový příklad (konkrétní automobil a klienti). Pro určení důležitosti každého kritéria se tato část řídí třemi metodami (metodou pořadí, metodou bodovací a metodou postupného rozvahu vah) Jejich hodnoty byly poté zprůměrovány, aby bylo dosaženo co nejpřesnějšího výsledku. Dále je stanoveno konečné pořadí jednotlivých variant s použitím metody váženého pořadí variant a váženého bodového ohodnocení.
The Comparison of a Car Insurance in the Czech Republic
Keywords: pojištění; metody vícekriteriálního hodnocení variant; kritéria; váhy kritérií; pojišťovny; insurance; multi-criteria decision making methods; criteria; weight of criteria; insurance company