Kvalita života mužů a žen - Bumbová, Monika (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato bakalářská práce zabývající se kvalitou života má za cíl zmapovat možné rozdíly v subjektivním vnímání kvality života mužů a žen. Zaměřuje se také na poukázání na způsob života mužů a žen, který je ovlivněn odlišným očekáváním o mužské a ženské roli. Kvalita života je velmi obsáhlým konceptem a vstřebává do sebe značné množství aspektů života jedinců. Často je vnímána jako jistá spokojenost se zabezpečením individuálních potřeb. Touto problematikou se zabývá množství vědních oborů (psychologie, sociologie, filozofie atd.). Především kvůli jejímu multidimenzionálnímu a subjektivnímu charakteru však i přes snahu o komplexní postihnutí panuje nejednoznačnost v její definici. Teoretická část práce je tvořena dvěma hlavními kapitolami. První kapitola se zabývá kvalitou života, jejím historickým vývojem, popisuje její různá pojetí, kategorie a měření. Druhá část se věnuje gender problematice, především vymezení pojmu ''gender'', pojetí maskulinity a femininity, genderovým stereotypům. V praktické části jsou vymezeny cíle, hypotézy, je zde popsána metodika práce. K primárnímu sběru dat a testování hypotézy byla zvolena metoda dotazování, technika dotazník. Sběr dat proběhl v českobudějovickém okrese a zúčastnili se ho respondenti v produktivním věku. Dotazník byl kombinací otevřených, uzavřených a polouzavřených otázek. Výzkum probíhal v březnu a dubnu 2009. Celkem bylo rozdáno 260 dotazníků, vráceno bylo 219 dotazníků. 13 z nich bylo vyřazeno pro nedodržení zadání. Pro výzkum byly stanoveny dvě hypotézy. První hypotéza předpokládala, že ženy hodnotí kvalitu života pozitivněji než muži a provedený výzkum hypotézu potvrdil. Druhá hypotéza tvrdila, že muži jsou ochotnější obětovat volný čas pro kariérní růst více než ženy. Tato hypotéza se nepotvrdila. Bakalářská práce může přinést další poznatky studentům a odborníkům, kteří se zabývají kvalitou života.
The Life Quality of Males and Females
Keywords: kvalita života; subjektivní pohoda; gender; genderové role; Quality of life; well-being; gender; gender roles