Posouzení úrovně výživy ve vztahu k produkci mléka u dojnic - Horký, Jan (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce se zabývá zhodnocením současné technologie výroby a kvality silážovaných krmiv, technikou krmení, složením krmných dávek a vybranými ukazateli produkce mléka v průběhu let 2013 2014 v zemědělském družstvu Kojčice. Ve sledovaném družstvu byla také vyhodnocena ekonomika výroby mléka. Z výsledků je patrné, že krmné dávky byly dobře vybalancovány ve srovnání s doporučenými hodnotami živin pro dojnice. Průměrná užitkovost v roce 2014 byla 5 960 l na dojnici za rok, což znamenalo pokles oproti roku 2013 o 146 l. Náklady na krmný den byly 138,2 Kč. Průměrné náklady na jeden litr vyrobeného mléka činily 8,75 Kč/l.
Assessment of the Level of Nutrition and its Relationship to Milk Production in Milk Cows
Keywords: výživa; dojnice; užitkovost; krmná dávka; objemná krmiva; nutrition; dairy cows; efficienc; feed ration; roughage feed