Okno. Výtvarný projekt pro 2. stupeň ZŠ. - Pavlovcová, Helena (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce na téma Okno. Výtvarný projekt pro 2. stupeň ZŠ nabízí vhled do problematiky tématu okna, variability tématu a uplatnění ve výuce výtvarné výchovy. Teoretická část se nejprve zaměřuje na podobu a funkci okna v historickém vývoji architektury. Následující kapitoly pojednávají o využívání motivu okna v malířství v průběhu historie a v umění minulého století. Dále se věnuje motivu okna v českém jazyce a literatuře a závěrem definuje problematiku projektové výuky a její historii. Praktická část navazuje na poznatky z části teoretické, jež se stávají inspiračním zdrojem pro aplikaci tématu do hodin výtvarné výchovy. Tato část se zaměřuje na přípravu, průběh a reflexi vlastních výtvarných lekcí realizovaných na druhém stupni základní školy.
Window. The Art Project for Second Grade at Primary Schools.
Keywords: okno; motiv okna; projektová metoda; projekt ve výtvarné výchově; window; the motif of window; project in education; project in art lessons