Vyšetřování markerů v moči se zaměřením na IMC - Baštýřová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2011)
Abstrakt Infekce močových cest je jedna z nejčastějších onemocnění v dětské i dospělé populaci. Diagnostika IMC (infekce močových cest) je založena na klinických údajích získaných od nemocného tj. na anamnestických údajích, klinických současných obtížích a na vyšetření moče a krve. Při vyšetřování moče lze odhalit markery zánětu, které svědčí o akutní či chronické infekci. Pro správnou interpretaci je nutné dodržovat předepsané metodiky a to v období preanalytickém i vlastním analytickém. Cílem této bakalářské práce je prokázat, že v rámci studia i přípravy bakalářské práce jsem si osvojila laboratorní metodiku vyšetřování markerů IMC v moči. Biologický materiál jsem zpracovávala jednak samostatně, jednak pod odborným dozorem. Pracovala jsem v laboratořích biochemických a mikrobiologických, kde jsem sama prováděla nebo se účastnila při vyšetřování zánětlivých markerů na přístrojích. V průběhu přípravy bakalářské práce jsem vyšetřila vzorky moče od dětí i dospělých. Vyšetřila jsem celkem 120 vzorků moče chemicky, mikroskopicky a mikrobiologicky. Při chemickém vyšetření jsem pracovala pod odborným dozorem pracovníka laboratoře a využívala jsem automatizovaný spektrofotometr Clinitek Atlas. Osmolalitu jsem vyšetřovala osmometrem. Pro určení významné bakteriurie byla použita transportní souprava Uricult. Odečítání jsem prováděla podle přiložených návodů. Vyšetřené výsledky jsem hodnotila po konzultaci s lékařem a to na klinicko-biochemickém oddělení nemocnice Jindřichův Hradec a.s. a interpretovala je po konzultaci s Prof. MUDr. Milošem Velemínským, CSc. Všechna vyšetření byla dokumentována. Výsledkem bakalářské práce je prezentace vlastních výsledků získaných vyšetřením moče na zánětlivé markery IMC a jejich dokumentace.
The investigation of markers in urine with a focus of IMC
Keywords: Infekce močových cest; Bakteriurie; Pyurie; Proteinurie; Hematurie; Urinary tract infections; Bacteriuria; Pyurie; Protenuria; Hematuria