Tvorba a aplikace ekonomicko-finančního systému umožňujícího hodnocení zdravotnických zařízení poskytujících ambulantní a lůžkovou péči - Moučková, Jiřina (Jihočeská univerzita, 2019)
Práce je zaměřena na porovnání jednotlivých metod umožňujících hodnocení zdravotnických zařízení a výběr nejvhodnější metody s ohledem na cíl hodnocení. Cílem hodnocení je srovnání zdravotnických zařízení dle takových ukazatelů, které mohou ovlivnit spokojenost pacienta. Finančně zdravá nemocnice má dost prostředků na investice do nové zdravotnické technologie a techniky, může si dovolit adekvátně ohodnotit kvalitní zdravotnický personál a tím ovlivnit úspěšnost léčby a spokojenost pacienta. Dílčím cílem je výběr vhodných finančních ukazatelů k hodnocení, výběr metody pro srovnávání a stanovení pořadí nemocnic. Jako nejvhodnější metodou k hodnocení se ukázala metoda bodová se stanovením vah a definováním požadovaného rozpětí ukazatelů. Dle této metody, s obměnou ukazatelů, se postupuji i v současném hodnocení.
Creation and application of an economical and financial system enabling evaluation of health care facilities providing outpatient and inpatient care
Keywords: Finanční ukazatele; metody mezipodnikového srovnávání; finanční zdraví; nemocnice; Financial indicators; methods of intercompany comparison; financial health