Itálie pohledem českých autorů cestopisných textů z období před první světovou válkou - Báčová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce se věnuje tématu vyobrazení Itálie v cestopisných dílech českých autorů v období před první světovou válkou. V korpusu se nacházejí následující texty: Řím 1906-1907 od Josefa Svatopluka Machara, Vzpomínky z cesty po Itálii od Josefa Stejskala a Léto v Itálii od Jaroslava Hilberta. V první části práce představím a přiblížím historicko-kulturní vývoj Itálie a skutečnost, jak české země pohlížely na Risorgimento. Následně uvedu jednotlivé autory, jejich literární tvorbu a vybraná korpusová díla. Vymezím okolnosti vzniku textu a najdu odpověď na otázku, proč se daní autoři zaměřili právě na Itálii. V druhé části rozeberu tematicky jednotlivá korpusová díla, vytvořím syntézu a na závěr zhodnotím, jak v době před první světovou válkou česká společnost pohlížela na Itálii.
Italy seen by Czech authors of travel books before the First World War
Keywords: Itálie; Josef Svatopluk Machar; Josef Stejskal; Jaroslav Hilbert; Italy; Josef Svatopluk Machar; Josef Stejskal; Jaroslav Hilbert