Ověření schopnosti rašeliníkového pektinu inhibovat aktivitu půdních enzymů - Chroustová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato práce se zabývá vlivem sphagnanu, pektinu získaného z rašeliníků, na aktivitu půdních enzymů. Cílem práce je ověřit, do jaké míry inhibuje sphagnan aktivitu čistých (komerčních) enzymů a enzymů extrahovaných z rašeliniště. Inhibiční účinky sphagnanu byly porovnány s účinky jiného mechového pektinu izolovaného z Leucobryum glaucum a vybraných fenolických látek (huminové látky z rašelinné vody a kyseliny gallová, tříslová, sphagnová a 4-hydroxybenzoová).
Verification of the ability of Sphagnum pectin to inhibit the activity of soil enzymes
Keywords: sphagnan; fenolické látky; inhibice hydroláz; sphagnan; phenolic compounds; inhibition of hydrolases