Revitalizace vybrané lokality rašeliniště s ukončenou těžbou - Janák, Bohumil (Jihočeská univerzita, 2018)
Šumavská rašeliniště patří k unikátním jihočeským biotopům. V současné době jsou tyto lokality chráněny zákonem a je jim věnována velká pozornost jak médií tak i odborné laické veřejnosti. Místní unikátní biologická rozmanitost je vázána na hydrologické podmínky v lokalitě, žijí zde vzácné druhy živočichů i rozličná unikátní rostlinná společenstva. I přes tato fakta byla velká část tohoto území v minulosti využívána k těžbě rašeliny. Tyto zásahy však zásadně nepoškozovali území a zdejší biologické procesy. To vše se změnilo nástupem průmyslové těžby rašeliny, kdy byla velká část území násilně odvodněna, vykácena a masivně poškozena následnou těžbou. Odvodnění krajiny přineslo významné degradační změny místní flóry, fauny a rašeliny. Po ukončení těžby byla část území neodborně revitalizována za použití nevhodných postupů i zde nepůvodních rostlin jako např: Krkonošská kleč a jiné. Od roku 1998 na tomto a přilehlých územích proběhl program na záchranu těchto unikátních biotopů Revitalizace šumavských mokřadů a rašelinišť. Jeho hlavním cílem je záchrana poškozených mokřadů a rašelinišť, zvýšení podzemních vod a celková náprava vodního režimu v krajině. Do tohoto programu se mohla zapojit i široká veřejnost.
Revitalization of a selected site of peat bogs with mining
Keywords: Šumava; rašeliniště; revitalizace; biodiverzita; flóra; fauna; Šumava; peat bogs; revitalization; biodiversity; flora; fauna