Řízení pohledávek ve vybraném hospodářském subjektu - Kořánková, Romana (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem této bakalářské práce bylo zhodnotit řízení pohledávek v hospodářském subjektu a zaměřit se na nedobytné pohledávky. Práce byla zaměřena na krátkodobé dluhy, protože podnik poskytující informace nemá dlouhodobé pohledávky. Teoretická část se zabývala obecným řízením pohledávek jak před splatností, tak po splatnosti. Vysvětluje vznik, oceňování, zánik a veškeré účtování pohledávek a zaměřuje se na pohledávky po splatnosti a jejich řešení postoupení, vymáhání, odpis. Praktická část se zaměřuje na řízení pohledávek v podniku. Nejprve je provedena analýza doba obratu pohledávek, rychlost obratu pohledávek, likvidita a následné porovnání ukazatelů v jednotlivých letech. Pak se tato práce zabývá účtováním pohledávek a řízením pohledávek po splatnosti, které jsou řešeny s pomocí inkasní firmy, právníků a soudů. Podnik má velké množství pohledávek jak před splatností, tak po splatnosti. Měl by se pokusit jejich stav snižovat, například pomocí požadování záloh před uskutečněním obchodu nebo nabídkou skonta při rychlé platbě.
Analysis of receivables management in selected business entity
Keywords: pohledávka; řízení pohledávek; postoupení; vymáhání; odpis; záloha; debt; management of receivables; cession; exaction of debt; write-off; advance