Historie a současnost Speciálních olympiád v České republice - Tetourová, Marie (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce je zaměřena na historii a současnost Speciálních olympiád v České republice. V teoretické části jsem se zaměřila na rozdělení osob se zdravotním postižením a jejich možnosti integrace do společnosti, na historii a současnost sportu osob se zdravotním postižením a vliv pohybových aktivit na kvalitu jejich života. Vytvořila jsem přehled existujících sportovních organizací a vrcholových sportovních soutěží na mezinárodní i národní úrovni. Další část je věnována osobám s mentálním postižením a jejich zapojení do programu Speciálních olympiád, Českému hnutí Speciálních olympiád, jeho vzniku a charakteru včetně přehledu jednotlivých ročníků Speciálních olympiád a účasti českých sportovců s mentálním postižením na světových a národních hrách Speciálních olympiád. Podrobněji je zpracovaná 10. Česká letní speciální olympiáda v Praze, které jsem se zúčastnila jako volontér
History and present Special Olympiad in Czech Republic
Keywords: Zdravotní postižení; mentální postižení; paralympiáda; deaflympiáda; speciální olympiáda; pohybové aktivity; sport; integrace; volontér; disability; mental disability; Paralympic Games; Deaflympics; Special Olympics; physical activity; sport; integration; improver.